23 лютого - день пам'яті священномученика Харлампія, єпископа Магнезійського, мучеників Порфирія і Ваптоси і трьох жінок мучениць


Священномученик Харлампій, єпископ Магнезійський, мученики Порфирій і Ваптос і три жони мучениці, що постраждали в 202 році.

Святий Харлампій, єпископ фессалійского міста Магнезії (північно-східна область Греції), успішно поширював віру в Христа Спасителя. Звістка про його проповіді дійшла до правителя області Лукіана і воєначальника Лукія, за розпорядженням якого святий був схоплений і приведений на суд, де твердо сповідав віру в Христа і відмовився принести жертву ідолам. Незважаючи на похилий вік єпископа (йому було вже 113 років), його піддали жахливим тортурам: терзали тіло залізними гаками, поки не здерли всю шкіру з голови до ніг. Святий при цьому звертався до мучителів: «дякую вам, браття, ви оновили дух мій»

Бачачи терпіння старця і повну його незлобу, два воїна - Порфирій і Ваптос відкрито визнали Христа, за що негайно ж були усічені мечем. Присутні при стражданнях єпископа Харлампія три жінки також стали прославляти Христа і негайно були замучені.

Розгнівавшись, Лукій сам схопив знаряддя тортур і став душити священномученика, але раптово у нього, як відсічені мечем, віднялися руки. А правитель, що прийшов до місця страти плюнув в обличчя святого, і негайно голова його опинилася повернутою назад. Тоді Лукій став благати святого про помилування, і по його молитві обидва мучителя тут же отримали зцілення. При цьому безліч свідків увірували в Христа. Серед них був і Лукій, який припав до ніг святого старця, просячи прощення.

Лукіан доніс про те, що трапилося імператору Септимію Северу (193-211), який перебував у цей час в Антіохії Пісідійській (західна частина Малої Азії), і той розпорядився привести святого Харлампія до себе, що було виконано з небаченою жорстокістю: священномученика тягнули, прив'язавши мотузку до бороди.

Імператор наказав мучити єпископа ще сильніше, і його почали палити вогнем. Але Сила Божа допомагала святому, і він залишився неушкодженим. Крім того, за його молитвою стали відбуватися чудеса: воскрес померлий юнак; зцілився біснуватий, якого мучив біс 35 років, так що народ масово став сповідувати Христа Спасителя. У Христа увірувала навіть дочка імператора Галина, двічі розтрощивши ідолів в язичницькому храмі. За наказом імператора, святителя били камінням по устах, хотіли підпалити бороду, з якої вийшло полум'я, що обпалило мучителів. Повний злоби, Септимій Север і його вельможа Крісп вчинили хулу на Господа, глумливо закликаючи Його зійти на землю, вихваляючись своєю силою і владою. У гніві Господньому затряслася земля, і великий страх напав на всіх, а обидва ж безбожник повисли в повітрі, пов'язані невидимими узами, і лише по молитві святителя були повернуті вниз. Зляканий імператор засумнівався було в своєму лукавстві, але незабаром знову впав в оману і наказав мучити святого, нарешті, засудив його на усічення мечем. Під час своєї останньої молитви святий удостоївся бачити Самого Спасителя і просив Його дарувати цьому місцю, де будуть спочивати його мощі: мир і родючість, а людям - прощення гріхів і порятунок. Господь обіцяв виконати прохання і вознісся на небеса, несучи з Собою душу священномученика Харлампія, який прийняв, з ласки Божої, мирну кончину до страти. Дочка імператора - блаженна Галина поховала тіло мученика з великою честю.