В містечку Долина на Прикарпатті вшанували Патріярха Мстислава у рік, присвячений Його постаті


20 травня у м. Долині Івано-Франківської області вшанували постать Патріарха Мстислава Скрипника.

Саме із цього містечка розпочалися заходи на Прикарпатті, які організовує Івано-Франківська єпархія УАПЦ у 2018 р. та мають за мету пригадати вагомі факти із життя і діяльності Першого українського Патріярха.

Молитвою, яку Високопреосвященіший кир Андрій, Митрополит Галицький очолив у храмі УАПЦ св. Миколая в м. Долині, розпочалися урочистості у м. Долині. Біля пам'ятника першого Президента України Михайла Грушевського у центральній частині міста було відслужено панахиду за спочилими новітніми героями, які поклали своє життя за цілісність і суверенність України.

У будинку "Просвіти" спільними зусиллями громади УАПЦ м. Долини і Долинського деканату було проведено науково-богословську академію "Дивімося один одному у вічі". Із вітальним словом виступив Високопреосвященіший Митрополит Галицький Андрій, історик і дослідник, викладач Долинського природничо-математичного ліцею п. Наталія Башинська, Голова Івано-Франківського братства св. ап. Андрія Первозваного о. Василь Олевич, Отинійський декан і настоятель громади Успіння Богородиці смт. Коршів о. Микола Гелетюк.

Вітальне слово від Глави УАПЦ, Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Макарія зачитав Голова Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного о. диякон Юрій Федів.

"Проголошенням 2018 року роком Патріярха Мстислава  ми вшановуємо довголітню пастирську працю Велитня і моноліта боротьби за Незалежність України, основоположника Української Помісної Православної Церкви, яку Він мріяв побачити ще за життя.

 Уродженець Полтавщини, який тісно переплів своє життя із Прикарпаттям, Львовом, Рівенщиною і Волинню був справжнім фактором єднання українців на Батьківщині і в діаспорі.

Будучи ініціатором пробудження політичного і культурного життя у Польщі, після тяжких втрат найрідніших людей: матері, сестер і братів, а пізніше і люблячої дружини, Степан Скрипник присвятив усе свідоме життя Богові і Україні, піклуючись своєю паствою, будуючи і гуртуючи українську громаду у часі ІІ Світової війни і повоєнній добі у діаспорі......Дякуймо Богові, що ми стали учнями і послідовниками Патріярха Мстислава, який був вірним служителем України, який заради української ідеї втратив усе найрідніше, проте залишився із Богом у серці і  не відійшов від свого життєвого креда" - зазначив Митрополит Макарій у вітальному слові. 

На заході були присутні депутат Івано-Франківської обласної ради п. Олександр Матусевич та депутати Долинської районної ради п. Юрій Довжанський, п. Тетяна Матвєєва, п. Віталій Штука.

Музичний супровід конференції забезпечили лемківський колектив "Відгомін Бескид" з м. Долини та церковні хори громад УАПЦ с. Максимівка і с. Ангелівка Долинського району.

Цікаву і актуальну виставу на сучасну тематику показали учні Загально-освітньої школи с. Мала Туря.

Також виступив і Степан Янківський - перший голова Долинської "Просвіти".

Із подячним словом до присутніх звернувся о.декан, настоятель храму св. Миколая у м. Долині о. Роман Винник, який подякував Митрополиту Андрію, священикам та усім присутнім за спільну працю, яка покликана берегти пам'ять про першого Патріярха Мстислава, який усе своє життя віддав Богові і Україні.