Хор "Ставрос" супроводжував св. Літургію, яку очолив Всесвятійший Патріярх Варфоломій у дні вшанування жертв Голодомору 1932-1933 рр.


22-25 листопада хор "Ставрос" Львівського ставропігійного Братства св. ап. Андрія Первозваного з благословення Всесвятійшого Варфоломія, Вселенського Патріярха під егідою Львівської міської ради на запрошення Генерального консульства України у Стамбулі відвідав столицю православ'я - м. Стамбул (Константинопіль).

Завдяки копіткій праці архимандрита Филипа Ягниша, вікарія українських православних парафій у Португалії та Іспанії львівських хор супроводжував св. Літургію, яку очолив Патріярх Варфоломій.
Саме 24 листопада у дні, коли весь світ вшановує жертв Голодомору 1932-33 рр., за участі Вселенського Патріярха, дипломатичного корпусу України, послів чотирьох країн: Канади, Польщі, Молдови, та Угорщини, лідерів української та кримсько-татарської громади України і Туреччини в особі Мустафи Джемілєва, була відслужена св. Літургія в українській громаді св. Миколая на Фанарі у Стамбулі. Відправа велася українською мовою.
У своєму слові Патріярх Варфоломій зазначив: "Вселенський Патріархат вирішив надати автокефалію народу Божому України, щоб він міг організувати своє життя відповідно до основ святих канонів церкви та її традицій, щоб мав повагу до Матері Церкви та був у комунікації з іншими православними церквами".
Слова подяки за щиру молитву висловив Патріярх Варфоломій хору "Ставрос" із Львова, який звеличив та підкріпив духовно українську громаду Стамбулу.
Після відправи св. Літургії та панахиди був зачитаний лист Голови Братства о. диякона Юрія Федіва Його Всесвятості, де зокрема було сказано: "Ваша Всесвятосте!
З Вашого благословення на запрошення Генерального консульства України у Стамбулі, ми сьогодні прибули до міста, звідки християнство прийшло на нашу Україну. Ми як діти, прибули до Матері церкви, щоб отримати Ваше першосвятительське батьківське благословення.
Найперше, хочемо подякувати Вам за те, що нас сьогодні прийняли, за молитву за український народ, за працю, яку роками Ви робили, щоб ми мали свою Церкву, за батьківську увагу до Львівського ставропігійного Братства, яке століттями мало духовний зв'язом із Матір'ю церквою.
Ми у Львові працюємо, щоб Православна церква мала гідну нішу у суспільстві міста, Львівської області і регіону. Працюючи разом із мерією Львова в особі Андрія Садового, церковною владою і Митрополитом Макарієм розбудовуємо церковну культуру, яка є складовою частиною нашого народу.
Братський часопис "Успенська вежа" інформує про життя православного українського народу вже 28 років. Ці 28 років ми також публікуємо Ваші звернення і дякуємо за увагу до нас, що Ви як наш духовний батько складаєте молитву як у радісні так і сумні хвилини, які спільно ми переживаємо у щасті і смутку разом із цілим світом, куди ворог нас розкинув примусово.
Ви багато спілкуєтеся із українською громадою - ми різні по менталітету, бо століттями були під окупацією різних країн. Але ми єдині у корені, у свідомості і нові покоління, які виховуються у Незалежній Україні думають по новому, працюють по новому, а ми тільки радіємо і стаємо їм вірною опорою
Вірна опора - це вільна і незалежна Церква, це молитва батьків і підтримка Матері-Церкви.
Прийміть Владико ці скромні подарунки, які даруємо від щирого серця та щирої душі! На многії і благії літа, Владико!"
Вселенський Патріярх висловив подяку за візит делегації Братства, спільну молитву ба багатолітні зв'язки, які існують між Патріярхією та Львівським ставропігійним Братством св. ап. Андрія Первозваного.
Управа братства та хористи хору висловлюють щиру подяку Вселенській Патріархії в особі Вселенського Патріярха Варфоломія та архимамандрита Пилипа Ягніша, Генеральному консульству України у Стамбулі, Управлінню культури Львівської міської ради в особі п. Наталії Бунди та усім доброчинцям, які сприяли поїздці колективу у Стамбул.