"Люди на Мазурах чекають на цей фестиваль"- Катерина Полевчак, організатор XIX фестивалю церковної музики на Мазурах


8 грудня у центральному храмі м. Гіжицка Варміно-Мазурського воєводства у Польщі відбувся гала-концерт XIX Міжнародного фестивалю церковної музики. Усі колективи, які були цього дня у різних місцевостях, з'їхалися до Гіжицка і в єдності хвалили Господа у псальмах і піснеспівах. Прибули мери і голови гмін усіх міст і сіл, де живуть українці. "Найважливіше, що фестиваль відбувся. Люди на Мазурах і в Гіжицку чекали на цей захід. Дякую п. Адаму Цалці, що зумів усе зібрати і продовжити довголітню нашу працю",- зазначила Катерина Полевчак, співорганізатор фестивалю.
Участь у цьогорічному фестивалі взяли Львівський муніципальний хор "Гомін", хор "Ставрос" Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного, хор "Св. Ліпка" (Польща), хор "Ойчизна" (Польща), народна хорова капела "Галичани" (с. Оброшино, Львівська обл), капела бандуристів "Галичанка" (Львів), хор Свято-Покровського собору м. Дубна, хор "Комендо" (м. Варшава). 
"Нам приємно, що наш фестиваль зумів усіх об'єднати: і українців, поляків, і мазурів, і православних, і греко-католиків, євангелістів. Стараємося Об'єднанням українців усіх єднати. Цього року рівень хорів був одним із найвищих, це підтверджує кількість людей у наших церквах. Хочеться, щоб колективи і надалі розвивалися і до нас приїжджали, бо ми раді завжди бачити, чути їх. Кожен із них живе у нашому серці" ( Адам Цалка, Голова мазурського гуртка ОУП).

Напередодні концерти церковної музики пройшли в українських парафіях м. Венгежово, м. Бані Мазурські, м. Круклянки, м. Ведміни та у м. Гіжицко.

Зокрема у Банях Мазурських у храмі св. Миколая на св. Літургії, яку спільно співали львівські хори "Гомін" і "СТАВРОС" під орудою п. Руслана Ляшенка панувала щира атмосфера, храм був переповнений вірними і гостями церкви, які в цей день прийшли привітати співаків з України. "Сьогодні у нас панує дух України"- такими словами у Банях Мазурських після св. Літургії та концерту  до хористів  звернулися організатори XIX фестивалю церковної пісні, голова парафіяльної ради п. Богдан Хомин. На відправі були присутні предстаники місцевої та повітової влади, зокрема Marzanna Wardziejewska Starosta Powiatu Goldapskiego, місцевих відділів ОУП на Мазурах.   

Велика подяка управлінню культури Львівської міської ради в особі п. Наталії Бунди та організаторам п Катерині Полевчак та п Адаму Цалці за організацію поїздки та  теплу зустріч.